Využití červené čočky v kuchyni
Jde o luštěninu, která je velmi oblíbená při veganské nebo vegetariánské stravě.
Z čočky lze připravit lahodné pokrmy nahrazující maso. Oblíbená i do nádivek, do plněného zelí, kroket a knedlíků. Skvěle se hodí jako jedna ze složek salátů. Dodává polévkám jedinečnou konzistenci (oblíbený čočkový krém), lze použít i k zahuštění jiných polévek. Díky vysokému obsahu bílkovin je fantastickým základem pro všechny druhy náplní. Ve směsi s citronem, olivovým olejem a dalším kořením vytváří jedinečné pomazánky na sendviče.
Červená čočka – kcal a vlastnosti
Kalorický obsah červené čočky je asi 360 kcal. Tento produkt je ceněný zejména pro velké množství bílkovin. Rostlinné bílkoviny jsou žádoucí náhradou živočišných bílkovin ve veganské stravě. Jako rostlina ze skupiny luštěnin obsahuje čočková zrna také vitamíny skupiny B, vitamín K a minerální látky (draslík, fosfor, hořčík, zinek, železo, měď). Množství sodíku (soli) v něm je naopak zanedbatelné. Červená čočka je dobrým zdrojem vlákniny, protože ji obsahuje až 11 g ve 100 g zrn. Proto zdravé pokrmy s jeho účastí mohou podpořit správné fungování trávicího systému.
Složení:
červená čočka (100%)
Výživové hodnoty na 100 g červené čočky:
- Energetická hodnota - 1499 kJ / 358 kcal
- Tuk - 2,2 g
- včetně nasycených mastných kyselin - 0,38 g
- Sacharidy - 63 g
- z toho cukry - 2,0 g
- Vláknina - 11 g
- Bílkoviny - 24 g
- Sůl - 0,02 g
Nutriční hodnoty byly vypočteny na základě tabulkových údajů a specifikací dodávaných surovin. Jednotlivé šarže se mohou mírně lišit.
Informace o alergenech:
Výrobek může obsahovat alergeny: lepek, arašídy, jiné ořechy, oxid siřičitý, sezam, sója.
Doporučené podmínky skladování:
Skladujte na suchém a chladném místě.
Země původu: Kanada/Francie
Prodávající: Lukáš Macháček, IČO: 03478661
Kód | Kód: 120 |
---|---|
Kategorie: | Semínka a luštěniny |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.